Kan vi lära oss något av klimataktivisterna?
Klimataktivisterna syns och hörs mycket. Men hur många vet vad de egentligen vill? Hur mycket är de beredda att offra och för vad? Och kan nationalister lära sig något av dem?
Vill du hellre lyssna på artikeln? Som månadsgivare hittar du längst ner texten inläst av mig.
Jag tittade just på första avsnittet av Niklas och verkligheten på TV4. Där möter Niklas Källner tre olika nya rörelser och fenomen. I de senare avsnitten hänger han med ”drogturister” och ”våldsentusiaster” vilket kanske kan finnas anledning att återkomma till. Men i det första avsnittet träffar han ”klimataktivister”. Han följer med på deras aktioner, pratar med aktivister som dömts för brott och är med när nya brott planeras.
Okritiskt men också innehållslöst
Det är väldigt intressant. Programmet har inte fått speciellt mycket uppmärksamhet. Man skulle annars kunna tänka sig att en stor debatt skulle kunna följa. En debatt där ena planhalvan skulle tycka att det är viktigt att klimataktivisterna lyfts fram och den andra sidan skulle klaga på Källners okritiska attityd mot individerna. För okritiskt var det men det fanns också en stark frånvaro av information om vad dessa aktivister egentligen kämpar för.
Vi fick veta att klimataktivisterna, i Sverige främst kopplade till Återställ våtmarker och Extinction Rebellion (eller om det är samma sak, jag vet inte), är arga på samhället för att de upplever att deras framtid är hotad. Därför är de beredda att riskera fängelse. Några av dem har sagt upp sig från arbeten och prioriterat bort mycket från sina gamla liv för att åka runt och väcka uppmärksamhet. Bland exemplen vi fick se fanns ett par kvinnor som ställde sig upp i ett flygplan för att försena det samtidigt som de direktsände på sociala medier. Här fanns också den uppmärksammade mannen som dömts till fängelse sedan han limmat fast sig på en landningsbana liksom någon tant som limmat fast sig på vägen under rusningstrafiken i Stockholm.
Kämpa för klimatet från stora villan
För mig som tittar på det hela utifrån blir det intressant. Det är fascinerande med människor som brinner för saker. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över deras metoder. Att lyckas få trafiken i Stockholm att stå still och sedan röra sig väldigt sakta några timmar extra resulterar naturligtvis just då i mer utsläpp från bilarna. Samma med de försenade flygplan som försöker flyga snabbare för att vinna förlorad tid. Tänker man sedan på hur aktivisterna själva åker land och rike runt för att träffas och utföra aktioner så blir naturligtvis aktionerna också en del av minuskontot för deras miljötänk.
De aktivister vi får möta i hemmamiljö bor stort. Fängelsekillen bor i en villa med sin fru (om de nu var gifta, minns inte så säkert) och tre barn. Vi vet att flera av dessa aktivister har bilar. Men resonemanget tycks vara att man måste tänka större. På personlig nivå kan man värma upp sin villa och ha en massa belysning i bostaden när tv hälsar på, medan man ställer politiska krav för att samhället i stort ska minska klimatavtrycken. De kan så klart också försvara sig med att lite sojamjölk i kaffet väger upp uppvärmningen av villan. Men jag lämnar dessa detaljer därhän.
Det är mer intressant att man inte är beredd att lämna villan men däremot är beredd att hamna i fängelse. När serien spelas in har mannen fortfarande inte krupit in bakom galler utan är ute och planerar, och deltar i, nya olagligheter. Det är ett ganska högt pris många av dem är beredda att betala ändå. Men till vilken nytta?
Nedanför fortsätter artikeln för betalande prenumeranter med ytterligare 1757 ord.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Björn Björkqvist to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.